Avatar Diyarı
Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Selge Antik Kenti’ni çevreleyen ‘konglomera’ kayalardan oluşan bölge, ABD yapımı ‘Avatar’ filmindeki görüntüleri andırmaktadır. ‘Avatar Diyarı’ olarak adlandırılan, ayakta duran insanı andırdığı için ‘Adam Kayalar’ olarak adlandırılan bölge, fantastik bir görüntü oluşturmaktadır.
Manavgat Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda St. Paul yolu üzerindeki ‘Torosların Peribacaları’, ‘Avatar Diyarı’, ‘Antalya’nın Kapadokya’sı gibi benzetmeler yapılan 65 milyon yaşındaki ‘konglomera’ kayalarından oluşan Selge Antik Kenti çevresi, doğa sporları ve yürüyüş gruplarından yoğun ilgi görmektedir.
Kapadokya’ya benzerliğiyle dikkati çeken Bozburun Dağı eteklerindeki tüm bölgeyi kapsayan, deniz tabanından yükselen kum ve çakıl alanlarının basınçla toprak ve mil ile birleşmesi sonucu ‘güllü mermer’ olarak bilinen konglomera kayalardan oluşan bölge ‘Avatar’ filmindeki görüntüleri andırmaktadır.
Boyu 10 ile 70 metre arasında, şekil olarak ayakta duran insanı andırdığı için Adam kayalar olarak adlandırılan kayalar, sonbaharda sarı, yeşil ve kırmızının tonlarına büründüğü muhteşem orman manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Konglomera Kaya Türü Nedir?
‘Avatar Diyarı’ olarak adlandırılan Adam kayalar, Antik Çağ’da özellikle sağlam olması istenen sütun gibi yapılarda kullanılmıştır. Konglomera kaya türü “kum ve çakılların basınçla birleşmesi ve zamanla sertleşmesi sonucu oluşan kütlelerdir. İrili ufaklı yuvarlak çakıllardan oluşan sedimanter kayaç olup, ince taneli çimento ile bağlanmıştır. Diğer bir deyişle; yuvarlanmış, köşeli yüzeyler göstermeyen çakıl veya kaya bloklarının doğal bir madde ile çimentolaşmasından oluşurlar. Bu doğal çimento silisli, kireçtaşlı, demir oksitli olabilmektedir. Buradaki kayaçlar, aynı zamanda sarnıç görevi görmektedir. Köylüler suyun kısıtlı olduğu zamandalar buradaki sudan faydalanmaktadır.